vrijdag 19 december 2014

Russische talkshows veel spontaner dan Nederlandse, volgens Pieter Waterdrinker

Altijd al afgevraagd waarom de talkshows van de Nederlandse staatstelevisie vaak zo stroperig zijn? Pieter Waterdrinker gaf gisteren in gesprek met Yoeri Albrecht in de Balie een kijkje in de keuken:

"Ik was in Rusland uitgenodigd voor een talkshow vergelijkbaar met Pauw en Witteman en er was amper voorbereiding. Ik kon alles zeggen wat ik wilde. Als een Nederlands tv-programma mij opbelt, dan willen ze altijd alles precies weten van te voren."

"Wat is vrijheid, wat is onvrijheid. (In Rusland) Alles kan gedrukt en geschreven worden. De vraag is of dat in Nederland wel kan." Aldus Pieter Waterdrinker

Anderhalf uur kwam de romanschrijver en correspondent van de Telegraaf en Vrij Nederland aan het woord. Het interessante gesprek is HIER terug te zien en onderstaand geven we enkele van de meest opvallende delen weer.



Vreemde carousel

Het gesprek was een vreemde carousel van éénerzijds begrip voor de Russische positie, maar anderzijds ook afficheringen van het land in termen als dictatuur en fascistisch. Maar ook kritiek op Nederland ontbrak niet. Het predikaat "hypocrisie" werd aan beide landen toebedeeld. Al met al zagen we een Pieter Waterdrinker die veel interessanter was en veel meer de twee kanten van Rusland voor het voetlicht bracht dan dat we van hem uit de Telegraaf kennen.

In het volgen van meningen is Nederland een Sovjet Unie

Waterdrinker gaf aan de kritiek vanuit Nederland terecht te vinden op wat vaak doorgaat als de "anti-homowet" (dat is het in feite niet, het gaat om een regulering van de verspreiding van "propaganda van niet traditionele relaties" met betrekking tot kinderen). Wel gaf hij aan het vreemd te vinden dat die ophef verdwenen is terwijl de wet er nog is. Hij schrijft dit toe aan het feit dat mensen het protest grotendeels voor het eigen gemoed deden ten tijde van de Spelen en niet zozeer voor de zaak zelf. Verontwaardiging is vaak "Ich bezogen". In het volgen van meningen is Nederland een Sovjet Unie.

Waterdrinker verzijld geraakt in rechtzaak wegens vermeed anti-semitisme van... romanfiguur

Waterdrinker heeft in het begin van zijn schrijverscarriere problemen gehad met een rechtzaak tegen hem wegens vermeend anti-semitisme. Hij moest zich voor de Nederlandse rechter verdedigen voor de gedragingen van zijn romanfiguur. Hij was in Moskou en werd gebeld door een journalist van het Haarlems Dagblad terwijl hij van niks wist. De zaak heeft hem zeer veel energie, gemoedstoestand en geld aan advocaten gekost. Maar uiteindelijk, tot aan de Hoge Raad, heeft hij de zaak gewonnen.

Waterdinker benoemt de hypocrisie aan Westerse kant. Obama beloofde het sluiten van Guantanamo Bay. Dat kamp is nog steeds open. Ook noemde hij de martelpraktijken in Polen. Dit alles wordt op de Russische tv ongelofelijk uitgebuit, maar ze hebben wel enigszins gelijk, aldus Waterdrinker.

"Doe het niet!"

Hij gaf aan er in 1996 bij geweest te zijn toen een Nederlandse Kamerdelegatie onder leiding van wijlen Maarten van Traa op fact-finding missie in Moskou was om te kijken of de NAVO moest uitbreiden naar het Oosten. De ambassadeur destijds, de heer Godert Baron de Vos van Steenwijk, schreeuwde het toen bijna uit: "Doe het niet!". De ambassadeur was duidelijk tegen. Waterdrinker stond en staat ideologisch op dezelfde lijn van de ambassadeur. "Het resentiment krijg je vroeg of laat terug".

Dan over Putin: "Hij heeft de oppositie keihard weggedrukt, ook in de Oekraïne". Wat Waterdrinker met dat laatste over Oekraïne bedoelde is onduidelijk. Doelde hij op het oude Janoekovitsje regime? Nou, de oppositie was nog dermate vitaal dat ze zelfs de hele Janoekovitsj konden wippen. Of bedoelde Waterdrinker het huidige Kiev regime? Dat lijkt ons helemaal sterk want het moge duidelijk zijn dat de tegenstanders van dat regime juist Putin's bondgenoten zijn. Ook noemde hij Putin wederom -in zijn tweets deed hij het al eerder- paranoia.

"Het land heeft iets troostends, verslavends en inspirerends"

Maar dan komt zijn liefde voor het land weer naar voren: "Rusland is geen land. Het is een ruimte." Hij gaf de onmetelijkheid van het land aan. Dat je 10 uur kunt vliegen in 1 richting en dan ben je nog steeds in dat land, terwijl het ook zo dichtbij is: "Niet veel verder dan Benidorm". "Het land heeft iets troostends, verslafends en inspirerends". Waterdrinker gaf weer een fantastisch Germanisme ten beste "herauswee", het tegenovergestelde van Heimwee. Dus de drang om weg te gaan, naar buiten te willen.

Beetje aanpassen aan Rusland

"We willen denken dat de wereld zo in elkaar zit als dat wij willen en Rusland moet doen zoals wij willen, dat kan je wel willen, maar je zult je toch moeten aanpassen." Maar dan komt Waterdrinker weer met een onverwachte wending: Hij geeft aan dat we denken met de NAVO en mensenrechtenorganisaties goed bezig zijn (ik zeg het even in eigen woorden). Dan verwacht je dat hij met name achter die NAVO een groot vraagteken zet, maar dat doet hij niet. In plaats daarvan zit de hypocrisie erin dat niemand bereid is zijn kinderen dan op missie te sturen. "Bent u bereid uw kinderen naar Donetsk te sturen?". "Het Westen is in een ethische crisis. Willen we betalen voor idealen?"

Youri Albrecht

Youri Albrecht die verder een prettige interviewer is, komt soms met sturende en russofobe vragen: "Dat land is bezig nieuw fascisme te koken". Waterdrinker: "Ja, dat zou kunnen. Mijn inschatting is, je gelooft je ogen niet als je de staats tv kijkt: bombastisch, fascistisch, dan denk je dat land glijdt af naar fascisme, maar dat is flinterdun. Komt eigenlijk door Putin. Niet door gewone Rus"

Albrecht is nog niet klaar: "Je zou maar Let zijn, dan heb je genoeg van deportaties. Chamberlain zwaaide met papiertje. Tweederde van oekraïne is nu bijna West-Europa. Moet beschermd worden tegen de beer."

Waterdrinker gaat hier niet in mee en wijst op Kosovo dat niet helemaal netjes onafhankelijkheid verkreeg en Oost Oekraïne dat gewoon liever bij Rusland wil horen. "Ja, dat wordt altijd een beetje weggemoffeld. Die mensen hebben ook bestaansrecht."

Brusselse mensen, whisky, mooie dames



"Ik heb Maidan meegemaakt. Vergeet ook de propaganda van Kiev niet. Die is immens." Hij wees op Hans van Baalen en op de opstelling van de EU die hij "degoutant" noemt. Ik sprak die Brusselse mensen aan de hotelbar met een whisky erbij. Mooi hotel. Nachtclub. Komen mooie dame tegen."

Brusselse politici komen graag in Kiev

"Dan komt Jan terug in Brussel en krijgt hij de vraag: "Moet Brussel bij ons horen?", "Tuurlijk", zegt Jan, dan kan hij nog vaker naar Kiev. Klinkt banaal maar ik ben ervan overtuigd dat beslissingen zo genomen worden."

Dan geeft Waterdrinker mooi en origineel de hypocrisie van de EU weer. De EU wilde een associatie-accoord met Janoekovitsj, maar hij was zo'n dief met buitenpaleizen?! Het verhaal heeft twee kanten". Verder gaf hij aan dat hij op Maidan was toen de snipers hun werk deden. De mensen vielen naast hem om in de sneeuw.

Knevel

Wij herinneren eraan dat Blik deze zomer als publiek aanwezig was bij Knevel en vd Brink waar Pieter Waterdrinker toen optrad. Blik werd toen na het hoffelijk ter beschikking stellen van een aantal actuele Oekraïne foto's, ruim voor aanvang van de uitzending, van de tribune verwijderd. Meer informatie en beelden daarvan, HIER. Precies een week na het verschijnen van ons artikel en de beelden kregen Knevel en van de Brink te horen dat de uitzending de volgende dag hun laatste zou zijn. Zij gaven toen de indruk dat ze daar verbaasd over waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten